DÜNYA CBS GÜNÜ 2015 ZİRVE VE SERGİ ETKİNLİĞİ

19
Kasım
2015

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda ATO Congresium’da ‘Coğrafi Bilgi Teknolojileri ile Akıllı Kentlere Doğru’ temalı etkinlik Çevre ve Şehircilik Bakanımız İdris GÜLLÜCE'nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Bakanımız GÜLLÜCE, "Dünya Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Günü" dolayısıyla ATO Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Dünya CBS Günü 2015 Zirve ve Sergi Etkinliği"nde yaptığı konuşmada, insanların ve şehirlerin yaşam kalitesini arttırmayı amaçlayan akıllı kent çözümlerinin önemine işaret etti.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de şehir merkezlerine doğru bir nüfus hareketinin yaşandığını ifade eden Bakanımız GÜLLÜCE, bu hareketlenmenin beraberinde hızlı kentleşmeyi getirdiğini ve kentleşme problemlerini ortaya çıkardığını anlattı.

"Akıllı kentler" geliştirmenin, bilgi ve iletişim teknolojileriyle sosyal ve çevresel varlıkları öne çıkararak rekabeti yüksek marka şehir stratejisine geçmek olduğunu belirten Bakanımız GÜLLÜCE, marka şehirden sadece teknolojik olarak gelişmiş bir şehri anlamamak, ruhu olan şehir kavramını da işin içine katmak gerektiğini söyledi.

Bakanımız İdris GÜLLÜCE, "Günümüzde marka şehirlere ulaşmanın yolu akıllı altyapılardan geçmekte ve marka şehirler akıllı altyapı cephesi ile kurulmaktadır. Bakanlığımız, yaşanabilir çevre ve marka şehirler oluşturmak hedefi doğrultusunda bilişimin bizlere sunduğu tüm imkanları kullanmaya devam etmektedir" diye konuştu.

Türkiye'de ulusal coğrafi bilgi sistemini kurma çalışmalarının 2003'te e-Dönüşüm Türkiye Projesi Kısa Dönem Eylem Planı kapsamında başlatıldığını hatırlatan Bakanımız GÜLLÜCE, şöyle devam etti:

"2011'de AB uyum sürecinde ülkemiz adına Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi kurulması görevi bakanlığımıza verilmiştir. Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi altyapısının kurulması ile çalışılabilir coğrafi veri standartları belirlenerek e-Devlet uygulamalarının yaygınlaşması sağlanacak ve vatandaşa verilen hizmetin niteliği ve niceliği arttırılacaktır."

CBS operatörü ve CBS uzmanı ulusal meslek standartları yeterliliğini hazırlamak üzere çalışmalara da başladıklarını aktaran Bakanımız GÜLLÜCE, hazırlanan taslakları kamuoyu görüşüne sunduklarını söyledi. Bakanımız İdris GÜLLÜCE, "Bu sayede ülkemizde kamu sektörü ve özel sektörde iyi eğitimli en az 15 bin kişiye istihdam sağlamayı ve CBS projelerinde çalışabilecek personel yetiştirmeyi de umut ediyoruz. Dünya CBS Günü ile coğrafi bilgi teknolojilerinin çok daha verimli kullanımını amaçlıyoruz. Önümüzdeki süreçte kentlerin akıllandırılmasını bekliyoruz" dedi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürümüz Gökhan KANAL ise yaptığı konuşmada, Devlet kurumlarının başarısının, ürettiği ve sunduğu hizmetleri bilişim ortamında sunmasıyla ölçüldüğüne dikkati çekerek, "Milli refah düzeyini artırmak, devletin ürettiği hizmetlerin vatandaşlara adil şekilde ulaşmasını sağlamak, şeffaf ve hesap verebilir bir kamu yönetimi oluşturmak amaçları ile bilgi toplumuna dönüşüm çalışmalarının, bilişim asrı olarak nitelenen bu yüzyılın başından itibaren, dikkat çekici bir biçimde arttığı gözlenmektedir" diye konuştu.

"Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün e-devlet yolunda temel vizyonu da, ülke genelinde her bir kadastro parselini, medeni kanunda öngörülen 'plan esastır' ilkesine uygun biçimde, kurumlararası veri paylaşımına imkan verecek nitelikte Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine dahil etmektir" diye konuşmasını sürdüren Genel Müdürümüz, parsel bazlı olmayan bir coğrafi bilgi sistemi uygulamasının büyük ölçekte başarıya ulaşmasının, faydaya dönüşmesinin ve sürdürülebilir olmasının mümkün olmadığını dile getirerek, "Gururla ifade etmek gerekir ki, coğrafi bilgi teknolojilerinin ihtiyaç duyduğu mekânsal mülkiyet verilerini toplamak üzere gerçekleştirilen  'kadastronun ülke genelinde tamamlanması projesi' yaklaşık 53 bin birimden, sorunlu olan az sayıda birim haricinde tamamlanmıştır" diye konuştu.

Geçmişte kadastrosu grafik yöntemlerle yapılmış ve yenileme ihtiyacı olan yaklaşık 8 milyon parselde, tapu ve kadastro yenileme çalışmalarının sürdürüldüğünü belirten Genel Müdürümüz Gökhan KANAL, "Ayrıca, 410 bin hektar 2/b orman alanının envanter çalışmaları da tamamlanmıştır. Yine ülkemizin yıllardır sorunu olan orman kadastrosu işleri, orman genel müdürlüğümüz ile yapılan ortak çalışma ile devam etmektedir. Tapu ve kadastro bilgilerinin üretilip sunulduğu tapu ve kadastro bilgi sistemi TAKBİS; temel e-devlet projelerinden birisidir. TAKBİS ile tapu ve kadastro birimlerinde yıllık ortalama 7 milyon işlem yapılmakta ve yaklaşık 20 milyon vatandaşımıza hizmet sunulmaktadır. Ülkemizde tapu sicil kayıtlarının tamamı TAKBİS’e aktarılmıştır. Mekansal gayrimenkul sistemi (MEGSİS) ile kadastro bilgilerinin veri tabanına aktarılması sonucunda tapu bilgileri ile entegrasyon da sağlanmıştır. Bu sisteme, ilgili kurumlar protokoller kapsamında, şahıslar ise TC kimlik numaraları ile eşleştirilmiş mülkiyet bilgilerine e-devlet kapısı üzerinden ulaşabilmektedirler" dedi.

"1955 yılından bugüne, havadan görüntü alarak fotogrametrik harita üreten kurumumuz tarafından üretilen ve diğer üretici kurumlar ile yapılan veri paylaşımı sonucunda ülkemizin güney sınırında az bir kesimi hariç tamamı ortofoto haritalarla kaplanmıştır. Bunun yanı sıra 2010 yılında üretilen haritaların yüksek çözünürlüklü güncelleme çalışmaları ise devam etmektedir. TKGM olarak ortofoto haritaları başta kadastral yenileme olmak üzere sayısal kadastro işlerinde; karar destek, süreçlerinde kalite kontrol aşamalarında ve yasal konularda delil olarak kullanmaktayız" diyerek konuşmalarına devam eden Genel Müdürümüz Gökhan KANAL, "Uydu görüntüsüne göre yüksek çözünürlüklü, ekonomik ve milli kaynaklarla üretilen ve mühendislik projeleri ile coğrafi bilgi sistemlerinin harita altyapısında kullanılan havadan görüntü alımı ve ortofoto üretimi çalışmaları, ülke genelinde güncellenerek ve iyileştirilerek devam etmektedir. Havadan görüntü alımında kapasite artırımı amacıyla 2015 yılında ikincisi temin edilen dijital hava kamerası donanımlı uçağımız ülke genelinde haritaların üretim çalışmalarına devam edecektir" diye konuştu.

Yeni üretim ortofotoların yanısıra Harita Dairesi Başkanlığı tarafından sayısal kadastro işlerinde ve gayrimenkul davalarında delil olarak kullanılmak üzere Tapu ve Kadastro arşivlerinde bulunan tarihi kültür mirası niteliğindeki hava resimlerinden siyah/beyaz ortofoto üretiminin de sonuçlandığını kaydeden Genel Müdürümüz Gökhan KANAL, kontrol çalışmalarının sona ermesi ile kadastro müdürlüklerine iletileceğini ve web servisleri ile yayınlanacağını söyledi.

Büyük ölçekli harita ve harita üretim yönetmeliğinin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne vermiş olduğu üretim izleme merkezi kapsamında oluşturulan harita bilgi bankası çalışmalarında kurum ve kuruluşların birbirlerinden habersiz mükerrer harita üretmelerinden kaynaklanan israfın önlendiğinin altını çizen Genel Müdürümüz, harita ve harita bilgilerinin üretimlerinin izlenmesi amacıyla, ISO19115 standartlarının dikkate alınarak 2008 yılında web tabanlı bir portalın geliştirildiğini, online hizmete sunulduğunu ve böylece mükerrer harita üretimi ve kaynak israfına son verildiğini ifade etti.

"Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yeni başlatılan KİOSK uygulaması, e-randevu, TAPUTAKAS, TAKBİS, MEGSİS, TARBİS, kadastronun bitirilmesi, kadastro yenilemeleri, 2b ve orman kadastrosu, yabancıların gayrimenkul edinimine yönelik düzenlemeler, KKTC de yapılan ortofoto üretimi gibi bilişim temelli projeler ile hizmet kalitesini arttırmış hem de sadece veri üreten bir kurum olmaktan çıkarak ürettiği verileri diğer kurumlarla paylaşan, onların hizmet seviyesini de yükselten bir kurum olmuştur" diye konuşmasını sürdüren Genel Müdürümüz Gökhan KANAL, sözlerini Hz. Ali’nin “İlmin zekatı: öğretilmesidir” sözü ile bitirdi.

Programın ardından standımızı ziyaret eden Genel Müdürümüz Gökhan KANAL, personelimiz ve stant ziyaretçileri ile bir araya gelerek çalışmalar hakkında bilgi aldı

Coğrafi Bilgi Sistemleri, konusunda farkındalığı artırmak üzere tüm dünyada Kasım ayının 3’üncü çarşamba günü kutlanan ‘Dünya CBS Günü’ Türkiye’de bu yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda ‘Coğrafi Bilgi Teknolojileri ile Akıllı Kentlere Doğru’ teması ile kutlanıyor.