İHTİYAÇ HALİNDE 12’DEN FAZLA TAPU TEMSİLCİLİĞİ AÇABİLİRİZ

09
Ekim
2020

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, ilk etapta 5 ülke, daha sonra 12 ülke hatta ihtiyaç olursa daha da fazla ülkeye temsilcilik açabiliriz dedi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, Trt Türkiye’nin Sesi Radyosunda yayınlanan ve sunuculuğunu Gazeteci Yasemin Asan’ın üstlendiği “Dünyadaki Türkiye” programına makamından konuk oldu.

Mülkiyet kadastrosu denilen ilk tesis kadastrosu çalışmalarını Türkiye genelinde bitirerek tüm gayrimenkulleri kayıt altına aldıklarını söyledi. Adlı, “Dünyada bu işi yapan sayılı ülkelerden bir tanesiyiz. Teknolojik gelişmelere paralel olarak insanların hizmet kalitesinde beklentileri, ciddi manada arttı. Kurumumuz da bu beklentilere cevap vermek adına birçok teknolojik yeniliği hayata geçirdi.” dedi.

Koronavirüs nedeniyle kalabalık ortamlarda bulunulması, yakın temas kurulması ciddi anlamda riskli olmaya başlayınca webtapu uygulamasını hayata geçirdiklerini anlatan Adlı, sözlerine şöyle devam etti: “Webtapu uygulaması ile vatandaşlar tapu ile ilgili alım, satım, irtifak hakkı gibi aşağı yukarı 46 değişik işlemini e-devlet kapısı üzerinden gerçekleştirebiliyor. Başvuru işlemini webtapu üzerinden yaptıktan sonra, bilgi akışının teyidi müdürlüklerimiz tarafından yapılıyor. Vatandaşımıza yatıracağı harçlar, mesaj yoluyla iletiliyor, yine e-devlet kanalı üzerinden ilgili bankaya harçlar yatırıldıktan sonra sadece ıslak imza için kendisine mesaj yoluyla randevu saati veriliyor, vatandaşımız gidip ıslak imzasını atıp, tapusunu alıp evine gidebiliyor. Böylece vatandaşımız sadece imza için tapu müdürlüğüne gelmiş oluyor, diğer tüm işlemler elektronik ortamda gerçekleşmiş oluyor.”

Teknoloji sayesinde tapu işlemi yaparken alıcı ve satıcının hatta gayrimenkulün aynı yerde olmalarına gerek olmadığını vurgulayan Adlı, sözlerini şöyle açıkladı: “Alıcı başka bir ülkede, satıcı başka ülkede, gayrimenkul de başka bir ülkede olabilir. Sene başında Almanya’da bulunan satıcı, Konya’daki gayrimenkulünü, Konya’da bulunan alıcıya satmak istedi.Biz de telekonferans yoluyla satış işlemini gerçekleştirdik. Bu uygulamanın dünyada örneği yok. Yine sonraki zamanlarda Almanya’daki vatandaşlarımızın Ankara, İstanbul İzmir, Van illerinde bulunan gayrimenkullerin satışı gerçekleştirildi. Bu uygulamadan vatandaşımız da çok memnun. Pandemi döneminde insanların ülkeler arası seyahati ciddi sıkıntı. Bizim sistemimizle vatandaşlarımızın mekan ve ülke değiştirmeden alış satış işlemlerini güvenli bir şekildeyapmalarını sağladık. Böyle olunca da hizmeti deyim yerindeyse vatandaşımızın ayağına kadar götürdük.” diye konuştu.

Yurtdışı Temsilcilikleri

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Adlı, “Tapu işlemleri için Almanya Berlin’de büyükelçilik bünyesinde aktif olarak hizmet veren, işlem yapan bir temsilciliğimiz var. Sadece bir temsilcilik yetmiyor. Geçen sene girişimlerimiz sonucunda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile başka ülkelerde de temsilcilik açma yetkisi aldık. Bu noktada Dışişleri Bakanlığı ile birtakım görüşmeler sonrasında ilk etapta 5 ülke, daha sonra 12 ülke hatta ihtiyaç olursa daha da fazla ülkeye temsilcilik açma ile ilgili prosedürümüzü tamamladık.” ifadelerini kullandı.

Kadro tahsisi yapıldığı andan itibaren ilk etapta Almanya, Fransa, Belçika ve Azerbaycan’da temsilcilikler açacaklarını dile getiren Adlı,“Neden bu ülkeler seçildi? Dışişleri Bakanlığı’mız ile yaptığımız görüşmeler çerçevesinde orada yaşayan vatandaşlarımızın sayısı, talepleri ve o ülkede yaşayan yabancı uyruklu vatandaşların da ülkemizden taşınmaz talepleri doğrultusunda bunlar planlandı. Yani bu temsilciliklerimiz sadece Türk vatandaşlarımıza yönelik değil, yurt dışında yaşayan, Türkiye’de yatırım yapmak isteyen veya taşınmaz almak isteyen yabancılara da hizmet verecek. Dolayısıyla ülkemizden taşınmaz almak isteyen yabancılarda bu temsilciliklerimize başvurarak bulundukları ülkeden işlemlerini yapabilecekler.” dedi.

YourKeyTurkey

Türkiye’nin birçok ülke vatandaşı tarafından cazibe merkezi olarak görüldüğü için gayrimenkule olan talebin çok yoğun olduğunu söyleyen Adlı,“Biz de doğru bilgilendirme için “YourKeyTurkey” adında bir uygulamayı hayata geçirdik. Bu sene faaliyete geçen bu portal ile yabancıların, Türkiye’de satın almak istedikleri gayrimenkul ile hukuki bilgilere, cazibe merkezlerine veya kafalarındaki tüm soru işaretlerine cevap verecek şekilde her türlü bilgiye ulaşmalarını sağlıyoruz.

Hatta portalda bulamadığı soruların cevaplarını yine portal üzerinden ‘soru sor’ kısmından sorularını sorarak en geç bir gün içerisinde cevaplayacak şekilde bir çalışma yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Adlı, Şu anda portalın Türkçenin dışında Almanca, İngilizce, Fransızca, Arapça, Rusça ve Çince olarak 6 dilde hizmet verdiğini, 3-5 ay içerisinde 25.000’den fazla kullanıcıya ulaştığını kaydetti. Adlı, sözlerine şöyle devam etti:

“Şu ana kadar 128 ülke vatandaşı bu portalı kullanıp Türkiye’deki yatırımlar veya gayrimenkuller ile ilgili bilgi edindi.

Eskiden yabancılar, Türkiye’ye geldikleri zaman herhangi bir gayrimenkul ile ilgili hiçbir bilgiye sahip değildi. Art niyetli bir takım insanlar da bunu suiistimal ederek yabancıların mağduriyet yaşamalarına sebebiyet veriyorlardı. Bu portalla, insanların Türkiye’de gayrimenkul nasıl alınır, süreçler nasıldır vb. akıllardaki sorularına cevap buldukları için gayrimenkul alım satımında kendilerine rehberlik eden insanların yanlış yönlendirmelerin önüne geçmiş oluyoruz. Portal sayesinde mağduriyetlerin sayısında ciddi anlamda azalma oldu.”

Taşınmaz Edinim Rehberlik Hizmetini de bu portalın içinde yabancıların hizmetine sunduklarını belirten Adlı,“Ayrıca 6 dilde kitapçık bastırarak bu kitapçıkları yabancıların yoğun işlem yaptıkları müdürlüklere gönderdik. Bu konuda ciddi bir memnuniyet söz konusu.” dedi.

Yabancıların Taşınmaz Edinimi

Türkiye’de eskiden beri yabancılara taşınmaz satışının söz konusu olduğunun altını çizen Adlı, “Ancak eskiden mütekabiliyet (karşılıklılık) ilkesi çerçevesinde satış yapılabiliyordu. 2012 yılından sonra bu sistem yumuşatıldı. Bu tarihten sonra yabancıların gayrimenkul alma talepleri arttı. 2019 yılında ise zirveye çıkarak 70 binlere dayandı bu rakam.

Bu sene pandemiden dolayı düşüş oldu. Bu rakamların artmasında Türkiye’nin güvenli bir ülke olması, ülkemizin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerinin olması önemli rol oynuyor.” ifadelerini kullandı.

Yabancıların Türkiye’den gayrimenkul alarak buraya yerleşmenin yollarını aradıklarını dile getiren Tapu ve Kadastro Genel Müdürü,“2018 yılında çıkarılan bir yasa ile yabancıların, Türkiye vatandaşı olabilmesi için 250 bin dolara gayrimenkul alması gerekiyor. Bu da yabancıların gayrimenkullere olan talebini arttırdı. Bu konuda Irak, İran, Afganistan gibi Arap ülkeleri ilk sıralarda yer alıyor.” diye konuştu.

Tüm zamanların en fazla taşınmaz alan ülkeler sıralamasında Irak’ın birinci sırada geldiğini kaydeden Adlı, “Irak’ı İngiltere, Almanya, Rusya takip ediyor. Sonrasında ise Arap ülkeleri geliyor. İstanbul’a Irak Türkmenleri rağbet ederken Antalya, Muğla, Aydın’da ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerindeki insanların talebi söz konusu.” diyerek sözlerini noktaladı.