BUGÜNÜ ANLAMAK GELECEĞİ PAYLAŞMAK

24
Kasım
2016

İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde Çevre ve Şehircilik Bakanımız Mehmet ÖZHASEKİ’nin katılımıyla gerçekleştirilen Dünya CBS Günü 2016 Sempozyumu’nun açılışının ardından “Bugünü Anlamak, Geleceği Paylaşmak” isimli panel gerçekleştirildi. 

Panelin moderatörlüğünü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK yaparken, panelde Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekilimiz Gökhan KANAL ise konuşmacı olarak yer aldı.

Panelde konuşan Genel Müdür Vekilimiz Gökhan KANAL, “Coğrafi Bilgi Sistemleri denilince yüzlerce bilgi katmanı sıralanıyor, bunların içerisinde Tapu ve Kadastro verilerinin özellikle Kadastral parsel verisi ile mülkiyet bilgisi ilk sıralarda yer alıyor” diye konuştu.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün hem mülkiyet verisini üreten hem de Kadastral parsellere yönelik sınırları belirleyen, bunları kayıt altına alan, arşivleyen kurum olduğunun altını çizen Genel Müdür Vekilimiz “Taşra Birimlerimizde de Tapu ve Kadastro olarak ayrı birimlerimiz var. Tapu Müdürlüklerimizde taşınmazların kimin, nasıl sorularının cevap bulduğu, Kadastro Müdürlüklerimizde ise taşınmazların nerede, ne kadar sorularının cevap bulduğu birimlerimiz var” dedi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün coğrafi bilgi sistemlerinin ana hedeflerine hizmet eden kurumlardan biri olduğuna değinerek Kadastro Projelerinden bahseden Genel Müdür Vekilimiz “Mülkiyetin tesisi dediğimiz Tesis Kadastrosunun Bitirilmesi Projemiz var. Biz bu projeyi 2005li yıllardan itibaren daha hızlı bir şekilde yürütmeye başladık. Şu anda Türkiye’de bitirilme oranımız yüzde 99'un üzerinde, 365 tane Türkiye ölçeğinde birimimiz var. Yerel sorunlar, ihtilaflar, ormanla problemi olan köyler olduğundan dolayı 365 birimde hala çalışmalarımız devam ediyor, bunları bitirdiğimiz zaman tesis kadastrosu da bitmiş olacak” dedi.

2005 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün orman çalışmalarının içerisinde yer aldığını kaydeden Genel Müdür Vekilimiz Gökhan KANAL,“2005 yılına kadar orman alanlarının ancak yüzde 25’inin kadastrosu yapılabilmişti. 87.000 km karenin üzerinde bir alanın orman kadastrosu da tamamlanmış oldu ve yüzde 75lerin üzerine çıkarıldı. Kalan kısımla ilgili 2014 yılında Orman Genel Müdürlüğü ile yaptığımız protokol kapsamında 2 milyon hektarlık alanda özel sektörden hizmet satın almak suretiyle orman kadastrosunu başlattık ve devam ediyoruz” diye konuştu.

Diğer taraftan Genel Müdür Vekilimiz, 2b Kadastrosunun Bitirilmesi Projesine de dikkati çekerek “Bu proje kapsamında orman sınırları dışına çıkarılan alanların kullanım durumları ve zilyetlerinin tespitine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Türkiye’de orman kadastrosu bittiğinde 2b kadastrosu da bitecek. Tescil harici yerlerin Kadastrosu ise Milli Emlak Genel Müdürlüğünün talebi doğrultusunda yapılıyor. 27.621 parselin hazine adına tescillerini yaptık. Yine 63 birimde Kadastro Müdürlüklerine talimat verildi. 8842 parselin tescilli çalışmaları bitirildi” dedi.

Panele Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekilimiz Gökhan KANAL, Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin GÜNGÖR, Harita Genel Komutanı Dr. Müh. Albay Osman ALP, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Ömer ALAN, Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal KAYAPINAR, Maden Tetkik Arama Genel Müdürü Cengiz ERDEM, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit YANILMAZ ve Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ertuğrul CANDAŞ, Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Bilal CURABAZ, Harita Dairesi Başkanı Sedat BAKICI, Kadastro Dairesi Başkanı Güngör GÜZEL, Bölge Müdürleri ve personel katıldı.