GENEL MÜDÜRÜMÜZ BLOOMBERG TV’YE KONUK OLDU

06
Ekim
2015

Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekilimiz Gökhan KANAL, Bloomberg HT kanalında yayınlanan “Gündem Emlak” programına konuk oldu.

Programda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yeni projelerinden bahseden Genel Müdürümüz KANAL, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün projelerinin kısa, orta ve uzun vadede ülke ekonomisinin büyümesine ve sosyal problemlerin çözümüne katkı sağlayacağını kaydetti.

Genel Müdürümüz, Kadastro Çalışmalarının Bitirilmesi Projesi ile birlikte tüm ülkede Mülkiyet Kadastrosu denilen, vatandaşların, özel sektörün, kamu kurum ve kuruluşlarının mülkiyetinde olan tüm taşınmaz malların kadastro çalışmalarının bitirildiğini vurgulayarak, mülkiyet tespitlerinin yapıldığının da altını çizdi.

Diğer taraftan Genel Müdürümüz Gökhan KANAL, Tapu ve Kadastro Modernizasyon Projesinin de hayata geçirildiğine dikkati çekerek, “Bu proje ile hem Tapu hem Kadastro Müdürlüklerimizi iyileştirdik, hem de geçmişte yapılan kadastro çalışmalarının teknik yetersizliklerini giderdik. Yani bugünün teknolojisiyle kullanılabilir sayısal hale getirmiş olduk. 4 milyon 800 bin parseli sayısallaştırdık, böylece Mekansal Gayrimenkul Sistemi'nin (MEGSİS) alt yapısını da oluşturduk” dedi.

Tescil harici alanların tescilinin yapıldığını belirten Genel Müdürümüz, geçmiş yıllarda tescil harici alan olarak bırakılmış devletin hüküm ve tasarrufu altında olan yerlerin de tescilinin yapılmaya devam ettiğini dile getirdi. Askeri yasak, güvenlik ve stratejik bölgelerin tespitinin yapıldığı bilgisini veren Genel Müdürümüz Gökhan KANAL, “Aşağı yukarı 81 ilin 60 tanesinde çalışmalar bitmiş vaziyette. Tamamlanmasına çok az kaldı” diye konuştu.

Orman Kadastrosunun Bitirilmesi Projesi

 Konuşmasını “Orman Kadastrosunun Bitirilmesi Projesinde mevcut 81 bin km2 orman alanının kadastrosunu biz yaptık. Geriye kalan alanları da şu an yapmaktayız.  Bunlar neden önemli? Türkiye’de tescil harici alanların tescil ve tespit edilmesi, sınırlarının çevrilmesi, ormanların sınırlarının belirlenmesi ve yine tapu kütüğüne tescil edilmesi arazi yönetimi bakımından devletin karar destek ünitelerine yardımcı oluyor ve Devlet neyim var neyim yok biliyor. Bu yönüyle çok önemli projeler” diye sürdüren Genel Müdürümüz, Mekansal Gayrimenkul Sistemi'nin (MEGSİS) de oluşturulduğunu ifade etti. Bu sistem ile vatandaşlara Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün hizmetlerini online olarak sunduklarını belirten Genel Müdürümüz Gökhan KANAL, “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına da online hizmet sunuyoruz. Türkiye’de 57 milyon parsel bulunmakta ve bu 57 milyon parselin tamamı sisteme entegre edilmiş vaziyettedir. İnternetten online olarak hem vatandaşımız, hem kamu kurum ve kuruluşlarımız, hem de kendi personelimize bu verilerden istifade imkanı verildi. Ayrıca TUSAGA-Aktif diye adlandırılan bir projemiz var. Bu projede sabit 147 tane GPS İstasyonu ile Türkiye’de ve KKTC’de 24 saat gerçek zamanlı ölçü yapmaya yarayan bir sistem oluşturuldu. Bu sistemin maliyeti bize 7 milyon lira, ama yıllık Türkiye ekonomisine katkısı 75 milyon liradır. Böyle bir proje geçmiş yıllarda poligon nirengi dediğimiz yer kontrol noktalarına Türkiye’de ciddi paralar harcanırken, bu sistemle birlikte bu paralar devletin, belediyelerin, kamu kurum ve kuruluşların, hatta özel sektörün cebinde kalıyor. Diğer taraftan ortofoto denilen görüntülü sayısal renkli harita üretimi yapılmakta. Bir taraftan üretimini yapıyoruz, diğer taraftan bu verileri kendi sistemimizden online olarak hizmete sunuyoruz. Tüm Türkiye’nin ortofoto görüntüleri oluşturuldu” dedi.

 Harita Bilgi Bankası Projesine de değinen Genel Müdürümüz Gökhan KANAL, üretilmiş mevcut tüm haritaların bilgi bankasında toplandığını ve gerekli yasal düzenlemelerin yapıldığını kaydederek, “Bu tarihten sonra herhangi bir kamu kurumu veya kuruluşu eğer harita üretecekse, bizim harita bilgi bankamıza müracaat edecek. Üretmek istediği haritayı göreceğiz. Eğer üretmek istediği harita yoksa, ondan sonra o haritayı üretebilecek. Böylelikle mükerrer harita üretiminin önüne geçilmiş olacak. Hem emek, hem de para israfı engellenecek. Bu da ekonomiye ciddi bir katkıdır” diye konuştu.

Yabancılar Daha Çok Sahil Şeritlerini Ve Büyük Şehirleri Tercih Ediyor

Bir soru üzerine Türkiye’de Yabancıların Taşınmaz Ediniminin ve Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi’nin yapıldığını vurgulayan Genel Müdürümüz, Ankara Üniversitesiyle 10 yıldır özellikle Türkiye’deki ekonomik iyileşmeyle birlikte yabancı sermayenin de Türkiye’ye akışının söz konusu olduğunu belirtti. Genel Müdürümüz KANAL, 2013 yılında bir düzenleme yapıldığını ve o düzenleme ile birlikte karşılıklılık ilkesinin kaldırıldığını, böylece Bakanlar Kurulu’nun belirlediği 183 tane ülkenin vatandaşlarının Türkiye’den gayrimenkul alabilir hale geldiğini dile getirerek, “Bunları izlemek adına Ankara Üniversitesi ile birlikte böyle bir proje gerçekleştirdik. Bunun çok ciddi anlamda sosyal yönü var. Yabancılar nerelerden gayrimenkul alıyor? Aldıkları zamanlar ne tür sıkıntılarla karşılaşıyorlar? Türkiye’ye uyum sağlayabiliyorlar mı? Proje bunun gibi her türlü yönünün sonucunun incelenebildiği bir proje oldu” dedi. Yabancıların daha çok sahil şeritleri, büyük şehirlerden mülk edindiğini vurgulayan Genel Müdürümüz, “Burada önemli olan yabancı sermayenin Türkiye’ye gelmesi ve gayrimenkul alıyor olmasıdır” diye konuştu.

TAKBİS Projesi

Konuşmasında TAKBİS projesine de değinen Genel Müdürümüz Gökhan KANAL, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ile Türkiye’nin tamamına ait gayrimenkul kayıtlarının dijital ortama aktarıldığını kaydederek, bu sistemle birlikte her türlü iş ve işlemin Tapu Müdürlüklerinde elektronik ortamda yapılabildiğini, yine bu sistemin, kişilerin, kurumların ne kadar gayrimenkullerinin olduğu, bu gayrimenkullerin kaçının bayanların kaçının erkeklerin olduğunu, kaç tanesinin 18 yaş altı, kaç tanesinin 18 yaş üstü olduğu gibi her türlü sorgulamaya imkan tanıdığını vurguladı.

Tapu ve Kadastro bünyesinde kurulan sistemlerle vatandaşlara güvenilir, güncel ve daha hızlı hizmetlerin sunulduğuna dikkati çeken Genel Müdürümüz, Kamu Kurumları ile de iş gereği ihtiyaç duydukları tüm verilerin paylaşıldığını, zaman içerisinde bu verilerin meslek örgütleri ve ilgili meslek grupları ile de paylaşılacağını söyledi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Almanya’da yaşayan gurbetçi vatandaşlara yönelik de çalışmalarının olduğunu ifade eden Genel Müdürümüz Gökhan KANAL, “Yurtdışında da temsilcilik açtık. Berlin Başkonsolosluğu’nda temsilciliğimiz var. Almanya’da yaşayan vatandaşlarımız tapu işlemlerini Türkiye’ye gelmeden yapabiliyorlar. Diğer ülkelerde de Türk nüfusunun çok olduğu ya da yabancı gerçek kişilerin mal edinme talebine göre temsilcilik açmayı düşünüyoruz” dedi.

Programın videosunu izlemek için lütfen linke tıklayınız... https://www.youtube.com/watch?v=-0Jzi3TUv3E