sss (imar barışı)

İmar barışı kapsamında tapuda işlem yapılması sonrası işlem dayanağı yapı kayıt belgesinin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından iptal edilmesi durumunda yapılacak işlem nedir?

Accordion Menü
Body

Tapu Müdürlüğünde yapılan işlem sonrası işlem dayanağı yapı kayıt belgesinin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından iptal edilmesi ve müdürlüğümüze bilgilendirilmesi durumunda yapı kayıt belgesi ile işlem yapılan taşınmazın/bağımsız bölümlerin kaydının beyanlar hanesine uyarıcı nitelikte belirtme yapılmakla yetinilir.

İmar Barışına konu yapının tamamı, umumi hizmet alanlarında ( yol, park gibi ) kalması durumunda cins değişikliği yapılabilir mi?

Accordion Menü
Body

Cins Değişikliği talebinde bulunulan yapının bulunduğu parselin veya yapının tamamının mevcut imar planına göre umumi hizmet alanlarında kalması halinde, 3194 Sayılı İmar Kanununun Geçici 16.maddesi hükümleri bu yerlerin taşınmazın kaydından terk işlemlerinin sağlanmasını öngördüğü ancak, bu terk işlemlerinin sağlanması halinde üzerinde tescil yapılacak parsel kalmayacağından cins değişikliği işlemi yasal yönden yapılamayacaktır.

İmar barışı kapsamında yapıya ait ortak alanlar (otopark ve sığınak vb.)

Accordion Menü
Body

İmar barışı kapsamında ortak alanlardan olan otoparktan ve sığınaktan bağımsız bölüm oluşturulması veya bu alanların bağımsız bölüme dahil edilmesine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 05/02/2019 tarih ve 30070 yazısında; "3194  sayılı İmar  Kanunu'nun  Geçici 16  ncı  maddesinin dokuzuncu  ve  onbirinci fıkralarında Yapı Kayıt Belgesi alınamayacak yapılar ve alanlar açıkça sayılmıştır. Zikredilen dokuzuncu fıkrada  yer alan  "Üçüncü  kişilere ait  özel  mülkiyete konu  taşınmazlarda bulunan  yapılar ile Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar bu madde  hükümlerinden  yararlandırılmaz."  hükmüne göre,  üçüncü  kişilere ait  özel  mülkiyete konu taşınmazlarda  bulunan  yapılar için  yapı  kayıt belgesi  alınamayacak  ise de,  binaların  ortak alanlarında  bütün malikler  mülkiyet  hakkına sahip  olduğundan,  belirtilen alanlarda  maliklerden herhangi  birisi tarafından  31/12/2017  tarihinden önce  ruhsatsız  veya ruhsat  ve  eklerine aykırı olarak  yapılan  yapılar için  yapıyı yapan malik tarafından diğer maliklerin muvafakatı aranmaksızın Yapı Kayıt Belgesi alınması  mümkündür.  Bununla birlikte,  binaların  ortak alanlarda yapılan imar mevzuatına aykırı uygulamalar için alınan Yapı Kayıt Belgesine istinaden tapuda  cins değişikliği  ve  kat mülkiyeti işlemlerinin yapılabilmesi için tüm maliklerin muvafakatı gerekmektedir.’’şeklinde bildirilen görüş doğrultusunda 2018/8 sayılı genelge hükümleri de gözetilerekyapıya ait ortak alanlarda (otopark ve sığınak vb.) tüm maliklerin muvafakatı ile işlemlere yön verilmelidir.

Yapı Kayıt Belgesi alınmadan önce kat irtifakı kurulu olan yaygın kat mülkiyeti veya blok nizam şeklindeki yapılarda yapı kayıt belgesi ile kat mülkiyeti kurulabilir mi?

Accordion Menü
Body

Yapı Kayıt Belgesi almadan önce Kat irtifakı tesis edilmiş olması koşuluyla;

-Yaygın kat mülkiyetine konu yerlerde yapı kayıt belgesi alan binanın, 

-Blok yapılarda ise bütün bağımsız bölümleri için yapı kayıt belgesi alan bloğun,

İmar barışı mevzuatının diğer yönleriyle de uygunsa cins değişikliği işlemleriyle kat mülkiyeti kurulur.

Yapılı taşınmazın üzerindeki yapının yıkılarak yapısız hale geldikten sonra cins değişikliğine konu edilmeden yeniden yapılı hale gelmesi nedeniyle imar barışı kapsamında cins değişikliği taleplerinde, taşınmazın öncelikle yapısız hale gelmeye ilişkin cin

Accordion Menü
Body

Zorunlu değildir. Yapılı taşınmazın üzerindeki yapının yıkılarak yapısız hale geldikten sonra cins değişikliğine konu edilmeden yeniden yapılı hale gelmesi nedeniyle imar barışı kapsamında cins değişikliği taleplerinde, Zemin tespit tutanağının tescil sayfasında ve kroki yerinde eski ve yeni binanın şekli ve cinsi gösterilir. Eski binanın şekli ve cinsi usulünce iptal edilerek talep aynı işlemde karşılanır.

Yapı Kayıt Belgesi alınan yapılarda imar barışı çerçevesinde talep edilen cins değişikliği/kat mülkiyeti tesisi yapılabilmesi için

Accordion Menü
Body

Yapı Kayıt Belgesi alınan yapılarda imar barışı çerçevesinde  talep edilen cins değişikliği/kat mülkiyeti tesisi yapılabilmesi için söz konusu yapıların  tabi olduğu özel kanunlarda (Toprak Koruma  ve Arazi Kullanımı Kanunu, Kıyı Kanunu, Doğal sit, Arkeolojik sit, Kentsel sit, Askeri Güvenlik Alanı ile ilgili Kanunlar vs.) cins değişikliği/kat mülkiyeti tesisi işlemlerine izin veriliyor olması gerekmektedir.  Mevzuatı gereğince işlemler öncesinde diğer kurumlardan izin/muvafakat alınması gereken durumlarda gerekli işlemler yapılarak işlemlere yön verilecektir.

Tarım arazileri üzerine yapılan yapılar için imar barışı çerçevesinde talep edilen cins değişikliği tesisi yapılabilmesi için İl/ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin uygun görüşü aranacak mı ?

Accordion Menü
Body

Tarım arazileri üzerine yapılan yapılar için imar barışı çerçevesinde  cins değişikliği tesisi yapılabilmesi için Tapu Dairesi Başkanlığının 12/06/2014 tarih  ve 34306 sayılı “5403 Sayılı Kanun Uygulamaları”  konu talimatının “D- Tarım Arazilerinde Teknik Nitelikli İşlem Talebi” bölümüne göre İl/ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin uygunluk görüşünün   Kadastro Müdürlüklerince işlem öncesi alınması  gerekmektedir.

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait yapıların cins değişikliği talepleri ile ilgili nasıl bir yol izlenmelidir ?

Accordion Menü
Body

İbadethaneler, mülkiyeti kamu kurum ve kuruluşlarına ait yapılar, mülkiyeti Hazine adına kayıtlı olup, kamu kurum ve kuruluşlarına tahsisli yapılara ait cins değişikliği taleplerinde; zemin tespit tutanağı ve kat mülkiyeti tesisi istenen yapılar için istenen mimari projenin; ilgili kurumun bünyesinde çalışan harita mühendisi ve mimarın yapım ve sorumluluğunda, İlgili kurumun bünyesinde harita mühendisi ve mimar bulunmaması durumunda ise Mimar ve LİHKAB/SHKMMB’larından hizmet satın alınmak suretiyle yaptırılması gerekmektedir.

Mülkiyeti Hazine adına kayıtlı, kamu kurum ve kuruluşlarına tahsisli yapılara ait taleplerde, talebin  Milli Emlak Müdürlüklerince yapılması esastır.

Döner Sermaye ücreti alınmayacağı yasa ile hüküm altına alınmış kurumlar ile okul, İbadet yeri, hastane, spor tesisleri, sağlık ocağı, karakol, hükümet binası gibi kamu hizmetleri yerleri ile Türk Silahlı Kuvvetlerine ait tesislerle, Türkiye Kızılay Derneği ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna ait taşınmazlara ait taleplerden döner sermaye ücreti ve teknik belge ücreti alınmayacaktır.