QR (kare) Kod özellikli yeni tapu senetleri, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat KURUM’un katıldığı programla tanıtıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat KURUM, Genel Müdürlüğümüzce düzenlenen ‘Tapu Senetlerinin Yenilenmesi ve e-Devlet Uygulamaları Tanıtım Programı’nda QR kodlu yeni tapu senetlerinin tanıtımını yaptı.
Programın açılışında konuşan Bakanımız, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün Türkiye'nin bilgi bankası ve hafızası olduğunu belirterek, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde bine yakın hizmet birimiyle yılda 30 milyon vatandaşa hizmet verildiğini söyledi.
Yılda 8 milyon adet tapu işlemi yapıldığı bilgisini veren KURUM, "Yılda 8 milyon adet tapu işlemi demek, saniyede bir işlem demek. Bu işlemler çok kolay değil, özellikle gelişmiş bilişim alt yapısıyla şeffaf, hızlı, güvenilir işlem yapabilmek, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün asli görevi. Biz de bu görevleri, hizmet kalitesini artırmak adına birçok yenilik yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Bakanlık olarak, 100 günlük eylem planlarını tamamladıklarını ve ikinci 100 günlük eylem planlarına geçtiklerini dile getiren KURUM, bu eylem planları içerisinde tapu senetlerinin yenilenmesi ve Türkiye'nin değerleme haritalarının çıkarılması eylemlerinin bulunduğunu hatırlattı.
KURUM, "Tapu senetlerimiz oldukça eskimişti, üzerinde gereksiz bilgilerin olduğunu gördük ve artık QR kodlu yeni tapu senetlerine geçiyoruz" dedi.
Yeni tapu senetlerinin içeriğine ilişkin bilgi veren Bakanımız, yeni tapuların Selçuklu yıldızı ve motifleriyle süslendiğini söyledi.
Üzerinde gereksiz olarak gördükleri "mahalle, ada, parsel" bilgilerinin yer almadığını belirten KURUM, "Artık tapu senedinin, 'taşınmaz numarası' diye bir kimlik numarası var. Aynı Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası gibi tapu senetlerimizin de bir kimlik numarası olacak. Bu kimlik numarasıyla birlikte artık biz tapularımıza kök senetlerine kadar ulaşıp, 'bu tapu nereden geliyor, nasıl oluşmuş, nasıl yapılmış, malikler kimmiş' gibi tüm bilgilere buradan erişebileceğiz. Bu bilgilerle birlikte daha sonra farklı yenilikler de yapacağız" diye konuştu.
Taşınmaz numarasından ilgili yapının geçmişinin görünebileceğini vurgulayan KURUM, şöyle devam etti:
"Diğer önemli özellik QR kodlu olması. Tapu senetlerinin üzerinde QR kodu bulunuyor. Bu QR kodunu cep telefonunuza okuttuğunuz zaman bizim Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüzün TAKBİS sistemine giriyorsunuz ve maliki olduğu arsa, konut, alışveriş merkezi neyse bu taşınmazla ilgili bilgileri üzerine tıklayıp görebiliyorsunuz. Adası, parseli, ilçesi, metrekaresi, tapu alanı neyse burada detaylı bir şekilde görüyoruz. Bu gayrimenkule gitmek istersek burada 'rota' kısmına tıkladığımızda navigasyonla gideceğimiz gayrimenkule bizi yönlendirebiliyor. Bu açıdan da baktığımızda hayatımızı kolaylaştıracak, ne aldığımızı, nerede olduğunu öğrenebileceğimiz önemli bir değişiklik olarak karşımıza çıkıyor"
Gayrimenkul satışlarında metrekarelerde brüt ve net farklılıkların olduğuna dikkat çeken KURUM, "Bizim bakanlığımızın tariflediği brüt, net kavramları net bir şekilde kullanılmıyor. Burada da vatandaşımız aldığı evin brütü ve netinin ne kadar olduğunu tam anlamıyla bilemeyebiliyor. Biz yeni tapu senetlerimizde artık, mimari projelerde bakanlığımızın tarif ettiği brüt tanımı neyse, bu brüt tanımına göre brütünü ve net alanını yine tapu senetlerinde göstereceğiz. Böylelikle vatandaşımızda kaç metrekare brüt daire almış kaç metrekare dairenin neti var bunları da net bir şekilde görebilecek" dedi.
Bu tapu senetleriyle vatandaşların uygulamada kolaylık yaşamalarının öngörüldüğünü bildiren KURUM, "Tabi ki mevcut tapu senetlerimiz halen geçerli ancak tapularını yenilemek isteyen vatandaşlarımız da tapu müdürlüklerimize gittiği zaman tapu senetlerini değiştirebiliyorlar" bilgisini verdi.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün hayata geçirdiği diğer bir uygulamanın da "iş zekası platformu" olduğuna işaret eden KURUM, ülkedeki tüm tapu müdürlüklerinin işlemlerinin izlenebildiğini ve personel bazında performansların ölçülebildiğini söyledi.
Bugüne kadar sadece İstanbul'da 2 milyonun üzerinde işlem yapıldığına dikkati çeken KURUM, tüm Türkiye'de 30 milyona varan bir işlem sayısı olduğunu aktardı.
Bakanımız sözlerine şöyle devam etti: "Biz bu sistemlerle birlikte vatandaşın memnuniyetini artırmak, gerçekten teknolojiyi günümüzün çağın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde kullanmak üzere bu yenilikleri yapıyoruz. Bu yeniliklerle birlikte de artık 3 boyutlu tapuya geçme hedefimiz var. Hatta Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüze bir malik olarak hangi gayrimenkul alacaksanız, buna ilişkin sorularınızı SMS yoluyla sorup, bunların da cevaplarını anında alabileceğiniz, 'bu mal hacizli midir, değil midir? Üzerinde bir ipotek var mıdır, yok mudur'u öğrenebileceğiniz bir sisteme geçiyoruz."
Gerçek değer üzerinden tapu devirlerinin yapılmasının da ülke ve adalet açısından önemine işaret eden KURUM, "Almamız gereken vergiyi tam anlamıyla alamıyoruz ve bir vatandaşımız bunu doğru gösterirken diğer vatandaşımız bunu eksik gösterebiliyor. Dolayısıyla bu eksikliği de giderecek uygulamaları da en kısa zamanda hayata geçireceğiz. Biz, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüz ve Bakanlığımızca ülkemizin tüm coğrafi verilerini, dijital ortamda vatandaşımızın hizmetine sunacak ve artık dijital olarak bunları yönetebilecek sistemlere ardı ardına geçeceğiz." dedi.
Konuşmasının ardından KURUM, bakanlığın yeni tapusunda yer alan QR kodunu cep telefonu üzerinden taratarak, yeni tapunun özelliklerini uygulamalı olarak gösterdi.
Bakanımız Murat KURUM, programın ardından en çok işlem yapan Ankara Yenimahalle Tapu Müdürlüğü’nden Mustafa ESEN, İstanbul Esenyurt Tapu Müdürlüğünden Çağla BULUT ve Ahu KIRTIL’a üstün başarılarından dolayı plaket verdi.