Başkanlığımız arşivi ve taşra birimlerinde bulunan defter ve belgelerin, personel tarafından hizmetlerin karşılanması için çok fazla kullanılması nedeniyle oluşan yıpranmaların önüne geçmek, bunun yanında tarihi değere sahip belge ve defterlere koruyucu hekimlik gibi ömrünü uzatan tekniklerin uygulanması amacıyla 2007 yılında oluşturulan Belge Restorasyon ve Konservasyon Birimi kurulmuştur.
Restoratör ünvanlı ve teknik personelin bulunmadığı, usta-çırak yöntemiyle çalışma sisteminin öğrenildiği, 15 personelin çalıştığı Restorasyon ve Konservasyon Biriminde 2020 yılı içerisinde, 5440 yaprak belgenin restorasyonu tamamlanarak, hizmet verilen ilgili arşiv alanlarına teslimi gerçekleştirilmiştir.
Hizmet vermeye başladığı 2007 yılından beri 160 bin yaprak belgenin restorasyonu yapılmıştır.
Başkanlığımızın Kurumlara Yaptığı Restorasyon Faaliyetleri:
1. Zekai Tahir Burak Hastanesi : Sicil defterlerinin restorasyon ve cilt işlemleri.
2. Kastamonu Taşköprü Belediyesi : Harita ve paftaların restorasyonu
3. Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü (Harita Genel Komutanlığı) : Harita ve paftaların restorasyonu (2018-2019 yılları arasında18 adet)
4. Sel Felaketinde Zarar Gören Belgelerin Restorasyonu: Bartın Tapu Müdürlüğü, Akçakoca ve Bozkurt Tapu Müdürlüğü arşivlerinde yaşanan sel felaketi sonrasında zara görev belgeler derin dondurucuya konularak, daha fazla etkilenmesi engellemiş ve planlama dahilinde belgelere müdahale edilmiştir.
6. Ayasofya Vakfiyesi’ne ait 7 adet replikasının birleştirme ve kaplama işlemleri yapılmıştır.
En son, 11 Ağustos 2021 tarihinde Kastamonu ilinde yaşanan sel felaketi sonrasında, Başkanlığımız tarafından Bozkurt Tapu Müdürlüğüne gidilerek tespit çalışması yapılmış ve arşivinde zarar gören belgelerin restorasyon ve konservasyonunun yapılması için Başkanlığımıza getirilmiştir. İşlemleri bittiğinde sözkonusu belgelerin, ilgili birime iadesi sağlanmıştır.