4. KAMU BİLİŞİM ZİRVESİ 2019 - ANTALYA

18 Kas 2019

Kamu Bilişi Derneği tarafından organize edilen, “4. Kamu Bilişim Zirvesi”, T.C. Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı A. Taha Koç, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ö. Abdullah Karagözoğlu, Kamu Sektörü Bilgi İşlem Daire Başkanları ve özel sektörün yoğun katılımı ile Antalya’da gerçekleşmiştir.

Etkinliğin 2.gününde Kamu Bilişim Servislerinin Yönetimi Konusu 4. Kamu Bilişim Zirvesinde Değerlendirilmiştir.

YSK Genel Müdürü Ayhan Okurer tarafından yönetilen “Kamuda Bilişim Servislerinin Yönetimi” paneline, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Daire Başkanımız Cevdet  Ekmel Hatipoğlu, Sağlık Bakanlığı Daire Başkanı M. Fatih Uluçam, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Daire Başkanı İskender Ermiş ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Dr. Emre Öğütcen konuşmacı olarak katılmıştır.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanımız Cevdet Ekmel Hatipoğlu panelde yapmış olduğu konuşmasında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemlerinde gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmekte olan projelerden bahsetmiştir. Web-Tapu, E-Arşiv, E-Terkin, E-Tebligat, İş zekası ve 3B Şehir Modelleri ile ilgili katılımcılara genel geçer bilgilendirme yaparken sözlerine şu şekilde devam etmiştir.

“Bu sistemlerde yerli ve milli yazılımlarla da çalışmaya önem verdik. Ancak bunu belirli bir yere kadar getirebildik. Mevcut TAKBIS sistemimiz TAKBİS 2020 yazılımı ile yeni sistem ve yazılım mimarisi kapsamında kamu ve özel sektörle yeni bir platformda birlikte çalışabilirlik ilkesiyle hizmet sunmaya projelerimize devam edeceğiz. Bu sistem üzerinde yaklaşık 58 milyon parsel verisi, 150 milyona yakın mülkiyet malik verisi ile birlikte senelik 9 milyon işlemle 30 milyon vatandaşa anlık olarak hizmet veriyoruz. Tekil hizmet veren bir kurum olmamız sebebiyle sistem yedekliliğimizle birlikte, bilgi güvenliği ve kişisel verilerin korunması kapsamında gerekli tedbir ve hassasiyetle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. ISO 27001 Belgesi Sertifikası ile ilgili çalışmalarımız da hızla devam etmektedir. 

Mimari projelerin elektronik ortamdan alınması işlemiyle birlikte bunların 3 boyutlu akıllı şehir modellerine entegrasyonu çalışmalarımızı başlatmış bulunmaktayız. bu çalışmalar ile birlikte kanun ile görevlendirildiğimiz değer haritalatının oluşturulması ile  değerleme birlikte Türkiye’nin mülkiyete yönelik değer haritalarının kurumumuz tarafından sunularak kamu ve özel sektörde de paylaşımları sağlanacaktır. 

Veri paylaşım uygulamaların ise; E-Devlet uygulamalarımızla birlikte vatandaşımız kendi gayrimenkulünü rahatlıkla takip edebilmektedir. Web-Tapu uygulamasında kişiler ve kurumlar kendi envanterlerini tutabilmektedir. Tapu ve kadastro hizmetleri için müdürlüklere gitmeden başvuruda bulunabilmektedirler. İşlemleri için yetkilendirme yapabilmektedirler.
Parsel sorgu uygulamasının ise Türkiye için çok önemli  açık platformda herkes tarafından ulaşılabillen güne yaklaşık 2 milyon üzeri tıklanması mevcut olan uygulamadır. 

Web servislerimize geldiğimizde ise diğer kurumlardan farklı olarak 1500 üzerinde kurum ve kuruluşla veri paylaşmaktayız. Kurumların veri kalitesini arttırması ve birlikte çalışabilirlik ilkesi ile paylaşımların yapılması, mükerrer veri üretiminin önüne geçilmesi,  veri güvenliğinin sağlanması gerekmekte ve bunların üst normların ortak alanda tartışarak çözümlenmesi önermesiyle bitirmiştir.